Годишна данъчна декларация и данъчно облагане

Данъчно задължените лица внасят годишна данъчна декларация (ГДД) в периода до 31 март. Към ГДД се прибавят и три анекса: за намаление и преотстъпване на корпоративния данък (ЗКПО) и понижаване на счетоводно-финансовия данък; за формиране на финансовия счетоводен резултат за приходи, които са обложени в чужбина. Данъчно обложените лица правят тримесечни или месечни авансови вноски за ЗКПО.


Задължени лица данъчно, чиито приходи не са повече от 200 хил. лева, както и новопостъпилите данъчно задължени лица, не правят вноски. Утвърждават се със заповед от министър на финансите примерните декларации и други документи по същия закон и се оповестяват в Държавен Вестник.

Начислените данъци по този закон трябва да се внасят от данъчно обложените лица - приход на държавния бюджет. Данъчните задължения се внасят по съответната сметка на териториална дирекция на агенцията по приходите по регистрация или на мястото, където са били регистрирани данъчно обложените лица. Данъчните задължения се считат за изплатени от деня, в който сумите са влезли в държавния бюджет по сметката на дадената териториална дирекция.

За дължимите данъци, които не са внесени в срок, включително и авансовите вноски, се начисляват допълнителни лихви съобразно Закона за лихви върху данъците и други сходни държавни вземания.

Фирмените данъчни облагания са няколко: върху приходите се начислява корпоративен данък, върху доходите на чуждестранни и местни юридически лица, които са засегнати в този закон, се начислява данък, който се удържа при източника. Върху разходите, уточнени в този закон, се начислява данък върху разходите. Също така с алтернативен на данъка се облагат и: действието от образуване на хазартни игри; печалбите от сделки от Търговския закон, а също и от предоставяне под наем на недвижимо и движимо имущество на бюджетните фирми.

Данъкът върху хазарта е променен на 12 процента през 2010 година от парламента, който успешно гласува на първо четене идеята на правителството.

Очаква се годишните приходи в хазната  от залагания, лотария и тото да бъдат 12 милиона лева през новата година.

Също така парламентът отмени с промените в ЗКПО данъчните облекчения за инвестиции в големи размери.

Видео семинари по счетоводство от Accounting seminars