Безплатен Държавен вестник

У нас има 2 начина, за да поддържаме актуална информация за случващото се в държавата. И двата начина включват Държавен вестник, като първия е посредством абонамент за печатното издание, а вторият е достъпът до вестника посредством неговата официална страница, където може да свалим цялата ни нужна информация, включена в определен негов брой.

Най-накрая и ние българите можем да се възползваме от достъп до безплатен Държавен вестник в интернет. Това е факт от няколко години, ако трябва да бъдем точни от 2008 година. От тогава всеки гражданин където и да се намира на планетата може лесно и бързо да направи необходимата у справка на официалната страница на изданието, без значение дали работи в областта на правото, счетоводството или други подобно силно свързани с подобен тип информация сфери.

Няколко години мнозина родни блогъри подкрепяха подобна идея и най-накрая макар и с доста закъснение тя стана факт. Разлика естествено има. Неприятния момент е, че всеки интернет потребител, решил да прочете Държавен вестник онлайн се изправя пред факта, че в печатното и електронното издание има сериозни разлики.

Така например през тази година беше забранено публикуването на обявления за обществени поръчки в онлайн изданието, като това все пак се случва в печатното такова. Все пак могат да се търсят две причини. Правителството и по-конкретно председателката на Народното събрание, в чиято юрисдикция е издаването на официалния орган е решила да увеличи броя абонаменти, макар това да е малко абсурдно като идея по ред причини. Друга опция е и лишаването на обществото от информацията за тези обществени поръчки, за да не се вадят кирливи ризи и кой, как и защо печели обществените търгове.

Каквато и да е причината за редуциране на този тип съдържание в ДВ, то все пак тя ощетява хората и подобна практика не би била нормална за европейските държави, където често дори не съществува печатно издание или то е в изключително ограничен тираж.

Държавен вестник е изданието, чрез което се обандародват промените и новостите във всички значими нормативни актове, като Кодекса на труда, ЗДДС, КСО и др.

Видео семинари по счетоводство от Accounting seminars